Sanatate

Despre cafea boabe si lungul sau drum spre cana ta din fiecare dimineata

Când vine vorba de cafea, e cel mai potrivit proverbul ”câte bordeie, atâtea obiceie”. Fiecare preferă cafeaua altfel, fiecare are alte gusturi și preferințe, dar cu un lucru este toată lumea de acord: e recomandabil să cumperi cafea boabe dacă vrei să experimentezi cel mai bun gust al cafelei.

 

Cei mai importanți producători de cafea în prezent sunt: Columbia, Kenya, Filipine, Etiopia, Indonezia, Brazilia, Uganda, Mexic, țările din America Centrală și India, intrată recent în rândul marilor producători de cafea boabe.

 

Aceste țări au în comun așezarea geografică, toate fiind situate între Tropicul Capricornului și Tropicul Racului, zonă care poate fi numită și regiunea cafelei. Orice cafea boabe existentă a fost crescută în acest areal.

 

În America de Sud există cele mai mari plantații de cafea. Doar Brazilia deține peste 50% din cafeaua cultivată în toată lumea.

 

Deși există mai multe feluri de cafea boabe, cele mai comune sunt Arabica și Robusta. Arabica este cafeaua boabe de calitate superioară, cu o aromă mai suavă și cu gust puțin acid. Robusta este o cafea cu o aromă mai puternică și mai amară, având dublul de cafeină față de Arabica.

 

Aroma și gustul de cafea boabe depinde foarte mult de zona în care a crescut aceasta. Cafeaua are nevoie de multă ploaie în primele luni e creștere și foarte puțină în lunile în care ajunge la maturitate. Aceste condiții speciale se găsesc cel mai adesea în zona pădurilor tropicale.

 

Odată culese boabele de cafea, acestea sunt uscate, pentru a putea fi separate semințele de fruct. Acest procedeu se practică fie prin uscare, fie prin înmuierea în apă. Următorul pas este prăjirea boabelor de cafea, la temperatura de 240 de grade.

 

Durata de prăjire este cea care dă profilul aromei și nivelul de cafeină pentru cafea boabe. Cu cât timp este prăjită mai mult, este mai amară, și invers.

 

Ulterior, fie se amestecă mai multe feluri de cafea boabe, din zone diferite, pentru a obține un mix (majoritatea cafelelor din comerț sunt de tipul ”amestec” sau ”blend”), fie se ambalează cafea boabe dintr-o singură regiune și de un singur sortiment (Arabica sau Robusta), pentru o cafea ”pură”, numită ”single origin”.

 

Astfel, aceste tipuri de cafea boabe se vând vrac sau ambalate individual ori pot fi măcinate și ambalate astfel în pungi. Pentru un gust desăvârșit al cafelei, însă, este recomandat să cumperi cafea boabe și să o macini tu acasă, cu o râșniță de cafea care să-i elibereze pe loc toate aromele, pentru un gust proaspăt și satisfăcător.