Ceata este un fenomen specific sezonului rece, care apare ca urmare a care constă dintr-o aglomerație de particule de apă aflate în suspensie în atmosferă în apropierea suprafeței solului, care reduce vizibilitatea orizontală sub 1.000 de metri.
La o temperatură data, cantitatea de vapori de apa din aer se poate mari substantial (de exemplu, in urma evaporării intense a apei din sol), pana când vaporii devin saturati.
De cele mai multe ori, vaporii de apa nu ating punctul de saturatie doar datorita evaporarii si/sau condensarii, dar pot deveni saturati prin racire, daca temperatura aerului coboara mai jos de asa-numitul „punct de roua”, care este temperatura la care vaporii de apa din aer, aflati la o presiune constanta, devin saturati si incep sa apara primele picaturi de lichid.
In această stare, din cauza suprasaturarii, vaporii nu mai pot sa se afle numai in stare gazoasa si încep sa se condenseze in mici picaturi de apa care, fiind in suspensie in diferite straturi de aer aflate deasupra suprafetei solului, micsorează transparenta aerului, provocand fenomenul caruia i se spune ceata.
Atunci cand vizibilitatea orizontala este cuprinsa între 1.000 m si 5.000 m avem de-a face cu fenomenul numit negura sau pacla.
Ceata iti poate obstructiona vizibilitatea asupra drumului. Din punct de vedere statistic, condusul pe timp de ceata este cel mai periculos dintre toate, fiindca este ca si cum ai conduce legat la ochi. Cea mai simpla solutie ar fi sa tragi pe dreapta pana cand ceata se ridica, dar aceasta nu este cea mai practica metoda.
Ceata poate constitui o problema majora atunci cand te deplasezi cu motocicleta, mai ales daca experienta in sa nu este foarte bogata. Cum racirea vremii aduce cu sine aproape intotdeauna vreme cetoasa, e bine sa te pregatesti putin inainte de a pleca la drum.
Iată cele mai importante sfaturi pentru conducerea pe timp de ceata:
Ceata ca problema de vizibilitate
Ceata fiind o problema de vizibilitate, trebuie combatuta exact in acest plan. Este esential, așadar, sa fii cat mai vizibil si să vezi, la randul tau, cat mai bine. Inainte de a pleca la drum pe timp nefavorabil, achizitionati piese Kymco de la scuter-mania, dealer autorizat.
Folosirea corecta a luminilor de ceata pare sa nu se predea la scoala de soferi, deci iata cum trebuie procedat:
-
- Proiectoarele de ceata, acolo unde exista in dotarea motocicletei, trebuie aprinse obligatoriu, impreună cu luminile de intalnire.
- Nu este acceptabila folosirea proiectoarelor de ceata doar impreuna cu luminile de stationare.
- Nu folosi luminile de drum atunci cand este ceata, pentru ca acestea vor inrautati si mai mult vizibilitatea, mai ales pe timp de noapte. Daca farurile au inaltime reglabila, regleaza-le sa bată cat mai jos.
Lumina din spate este importanta
Farul de ceata din spat este esentiala pentru ca motocicleta ta sa poată fi observata de la distanta, dar, daca deja e cineva care merge in spatele tau, ar fi o idee buna sa te gandesti la ochii celui de la volan si sa le stingi. E mai bine pentru siguranta ta ca cel din spate sa iti vada motocicleta si ceea ce se afla in fata lui decat sa mearga cu o lanterna rosie bagata in ochi.
Adapteaza viteza de mers!
In functie de cat de deasa e ceata, viteza de deplasare in siguranta poate scadea extrem de mult. Totusi, nu este o idee buna sa mergi exagerat de incet, in acest caz motocicleta ta devine un obstacol pe drum, care ar putea fi observat prea tarziu de cei care vin mai repede din spate.
Ideal este sa mergi in coloana, pastrand o distanta de siguranta suficient de mare fata de masinile din fata. Daca drumul are o singura banda pe sens, evita depasirile. Daca cineva merge mai incet decat tine, mai ales daca este vorba de un sofer profesionist, ar trebui sa iti dea de gandit: redu si mai mult viteza.
Cauta un loc unde poti stationa in siguranta!
Dacă esti singur pe drum si ceata este atat de deasa, incat ti se pare ca nu poti continua drumul in siguranta, nu te opri in sosea. Cauta o benzinarie, o parcare sau, si mai bine, un drum lateral pe care poti stationa in siguranta. O masina sau o motocicleta stationata pe marginea drumului in situatii fara vizibilitate poate constitui un real pericol pentru siguranta, atat a ta, cat si a celorlalti participanti la trafic.
Ai grija ca proiectoarele de ceata sa functioneze!
Inainte de a pleca la drum, ai grija ca proiectoarele de ceata sa se gaseasca in situatie buna de functionare. Daca remarci ca nu acestea nu furnizeaza suficienta lumina, inlocuieste cu un set nou, impreuna cu alte piese Kymco care iti sunt la indemana!