Auto Moto

Trei functii ale garniturii de capac chiulasa pe care nu trebuie sa le ignori niciodata

Chiulasa este componenta motorului care se monteaz deasupra cilindrului cu scopul de a crea un spatiu inchis intre partea superioara a pistonului si peretii interiori ai cilindrului. Se confectioneza prin turnare din fonta aliată sau din aliaje de aluminiu. O chiulasa poate fi individuală, pe fiecare cilindru, comuna pentru toti cilindri sau grupata pentru mai multi cilindri.

Chiulasa apare ca un capac al cilindrului avand o cavitate in partea inferioara, cavitate care impreuna cu pistonul aflat la punctul mort interior si peretii cilindrului formeaza camera de ardere. Forma chiulasei difera dupa tipul motorului.

Chiulasele comune pentru o linie de cilindri au practicat un locas pentru traductorul termometrului de apa si o cavitate pentru termostat. Cele pentru motoare cu aprindere prin scanteie detin un locas pentru bujie, iar cele pentru motoare cu aprindere prin comprimare unul pentru injector.

Chiulasa are, de asemenea, orificii pentru circuitul apei, orificii care coincid cu orificiile de circulatie ale apei din blocul motor pentru asigurarea racirii.

In partea inferioara, chiulasa este plana pentru etansarea perfecta la blocul motor prin intermediul unei garnituri. Montarea chiulasei pe blocul cilindrilor se face prin buloane sau prezoane care la randul lor sunt montate si stranse in ordine de la centru la exterior ca sa asigure coplanaritatea cu suprafata de contact a blocului cilindrilor.

Care sunt principalele functii ale garniturii de capac chiulasa?

Chiulasa exercita mai multe functii legate de evacuarea gazelor, managementul controlului alimentarii cu combustibil de catre camere de ardere functionala si transformarea energiei rezultate in urma arderii combustibilului in energie de miscare

Evacuarea gazelor

Amestecul de combustibil în timpul combustiei emite gaze de evacuare, acesta trebuie indepartat in timp util. Aceasta functie este indeplinita de un mecanism de distributie a gazelor amplasat in carcasa capului. Se compune dintr-un sistem de supape care se deschid secvential in diferite etape ale functionarii cilindrilor folosind o actionare in lant.

Controlul alimentarii cu combustibil

Chiulasa are, de asemenea, un mecanism pentru controlul alimentarii cu combustibil catre camerele de ardere functionale, precum si un mecanism pentru indepartarea gazelor de esapament din butelii. Tot acest proces este realizat de colectorii de admisie si evacuare.

Transformarea energiei rezultate in energie de miscare

La randul sau, in timpul arderii combustibilului, nu toata energia eliberata este transformata in energie de miscare. O parte din combustibil este transformata în energie termica, care intr-o masura mai mare, incalzeste si piesele motorului. Pentru a-l raci, este prevazuta racirea in carcasa capului, care este un sistem de canale prin care circula lichidul de racire.

Pentru a unge partile mobile din motor, este prevazut un sistem de conducte de ulei care trece prin chiulasa. Si pentru a asigura etanseitatea sistemului in chiulasa sunt amplasate garnituri de tija a supapei si garnituri de ulei pentru arborele cu came.

Aceste trei functii prezentate pe larg mai sus fac din chiulasa drept una din piesele esentiale pentru functionarea optima si fiabilitatea motorului. De aceea, o garnitura capac chiulasa noua va ajuta chiulasa sa isi indeplineasca intocmai aceste functii de baza.