Educatie

Meditatiile la geografie, mult mai cautate in ziua de azi

Pozitia geografica a Romaniei in Europa

Ca intindere si din punct de vedere demografic, Romania este un stat de marime mijlocie, avand o suprafata de 238391 km2 si o populatie de aproximativ 20 milioane de locuitori, potrivit informatiilor furnizate de catre Institutul National de Statistica la ultimul recensamant, din anul 2011.

 

Prin dispunere in sfera continentului european, tara noastra este asezata in partea central-estica a continentului, fiind situata de o distanta de 2900 km fata de principalele puncte extreme ale Europei din partea de N, E si V. Fata de cel mai indepartat punct sudic al “Batranului Continent”, Romania se regaseste la o distanta de aproximativ 1000 de km.

Iata cateva din coordonatele in care se incadreaza tara noastra, informatii care pot fi aprofundate in cadrul sedintelor de meditatii geografie Bucuresti!

Romania- tara carpato-dunareano-pontica

Dintr-o alta perspectiva, Romania este o tara sud-est europeana, fiind pozitionata la nord de Peninsula Balcanica, pe cursul inferior al cursului fluviului Dunarea.

Dunarea, al doilea mare fluviu al Europei, isi are obarsia in Germania, de unde izvoraste din apropierea localitatii Ulm, zona Donaueschingen, din partea sud- vestica a Germaniei, prin doua izvoare, Brigach si Breg. Uda centrul Europei, strabatand o portiune de aproximativ 2850 km, din care 1100 km (38%) sunt strabatuti pe teritoriul Romaniei. Se varsa in Marea Neagra prin intermediul unei Delte, formate prin aluviunile aduse de fluviu de-a lungul timpului, care au inaintat treptat, spre mare, creand tot mai mult teren.

De aceea putem spune ca Romania este o tara dunareana.

Dar Romania este si o tara pontica. Tara noastra are granite naturale cu Marea Neagra, iar litoralul romanesc se intinde pe o distanta de 247 de km.

Fiind o tara cu iesire la Marea Neagra, teritoriul Romaniei s-a aflat mereu in atentia comerciantilor si negustorilor europeni. In Antichitate, pe teritoriul Dobrogei de astazi au fost ridicate mai multe cetati de catre colonistii greci, care au profitat de ocazia de a gasi o cale mai rapida de comunicare cu Europa si Orientul Apropiat. Histria, Tomis si Callatis, Enisala sau Halmyris se afla pe lista celor mai cunoscute nume de cetati grecesti, pe locul unora dintre ele dezvoltandu-se orase cu o evolutie infloritoare, precum Constanta.

ARTICOLUL COMPLET PE WONDER.RO