Educatie

Ce cărți să citești în 2018?

Începem anul în forță și cu noi rezoluții de viitor! Dacă și tu ești pasionat de literatură, cu siguranță și tu ți-ai propus ca în 2018 să citești mai multe cărți sau, pur și simplu, să te bucuri mai mult de ele. Din fericire, ai la dispoziție o mulțime de cărți de citit, de diferite stiluri, autori sau subiecte abordate. Dacă nu ești un fan împătimit al unui singur gen de cărți, poți descoperi o mulțime de surprize, atât de pe plan autohton, cât și de pe plan internațional.

Dacă încă nu ai reușit să termini ce cărți ți-ai propus să citești în 2017, poți să începi de la această listă. Dacă vrei ceva nou, printre surprizele care au impresionat recent se numără, de exemplu, romanul lui Martin Lugand, ,, Îmi pare rău…sunt așteptată”, ,,Aviatorul”, de Evgheni Vodolazkin sau ,,În ape adânci”, de Paula Hawkins. Toate aceste cărți au fost extrem de apreciate atât de către critici, cât și de publicul larg și te vor impresiona, cu siguranță, și pe tine.

Din seria cărți care șochează se numără și proza scurtă horror a Marianei Enriquez ,,Ce-am pierdut în foc”, care cu siguranță te va captiva și te va ține cu sufletul la gură. Și pe plan autohton o mulțime de autori și-au făcut debutul cu cărți de proză sau poezie, care te vor surprinde în mod plăcut.

De ce este atât de important să acordăm timp lecturii și să citim cărți? Multe persoane de succes spun că lectura îi ajută să obțină și mai mult succes și să învețe mai mult, să nu se plafoneze și, în general, să se remarce în continuare. Mulți dintre ei susțin că citesc în fiecare zi. Chiar dacă pare un obiectiv greu de atins, în realitate nu este. E de ajuns să citești cărți o jumătate de oră în metrou, dimineața la cafea sau seara înainte de culcare și vei putea să termini un roman, de exemplu, în aproximativ două săptămâni.

Bineînțeles, cel mai important este să te bucuri cu adevărat de aceste cărți, nu doar să le bifezi ca fiind citite de pe listă. Este inutil să citești fără să reții nimic din acele carti, fără să te bucuri de personajele tale preferate, de intrigile care fascinează prin construcție și creativitate, de peisajele descrise, pe care poate nu le vei vedea niciodată în realitate. O rezoluție bună de început de an ar fi să începem să ne bucurăm mai mult de cărți, să le savurăm și să le apreciem la adevărata lor valoare.

Și pentru că tot a venit vorba de rezoluții, există o dezbatere activă în rândul cititorilor referitoare la următorul subiect: este în regulă să abandonăm cărți care nu ne captivează sau trebuie să le citim până la capăt? Oricare ar fi cazul, e important ca tu să fii mulțumit cu alegerea făcută. Acest lucru presupune să fii împăcat cu ideea de a renunța la acele cărți care nu sunt exact pe placul tău, precum și cu ideea de a le continua, ca un exercițiu de aprofundare sau răbdare chiar, pentru a obține la finalul lecturii o nouă lecție.