Auto Moto

Ce sa faci atunci cand toba de esapament a motocicletei nu functioneaza cum trebuie

Toba de esapament a motocicletei are ca principala proprietate de a filtra si de a elimina gazele provenite de la arderea la nivelul motorului a combustibuilului. In plus fata de aceeata, tobele de esapament finale, clasice, au rolul de a reduce zgomotul produs de gazele evacuate din motor pana la limite acceptabile urechilor noastre prin devierea fluxului de gaze prin sicane si materiale absorbante speciale rezistente la temperaturi ridicate. Tobele catalitice au scopul de a reduce noxele emise in atmosfera.

De aceea, atunci cand aceasta incepe sa produca zgomote asurzitoare, este un prim semn ca functionarea sa nu mai este la parametri maximi.

Desi se produce destul de rar si in caz de uzura maxima, inlocuirea tobei de esapament si a garniturii esapament sunt vazute ca fiind operatiuni de maxima importanta atunci cand nu mai ajuta la buna filtrare si evacuare a gazelor provenite de la combustibil.

Inlocuirea tobei de esapament

Desi tobele se fabrica din otel si alte materiale de calitate, dupa un timp de funcţionare de doi – trei ani se deterioreaza, corodandu-se. Principalul inamic este rugina care gaseste un mediu propice de dezvoltare in prezenta noxelor din gazele esapate, a temperaturilor ridicate si a vaporilor de apa. La primul semnal acustic mai puternic, toba trebuie verificata, reparata sau inlocuita.

Din pacate, repararea unei tobe prin sudura unor coliere sau adaugarea unor petice din tabla rezolva doar pentru scurta perioada defectiunea. Singura solutie de remediere viabila este inlocuirea cu alta toba noua. In magazinele auto, poate toba finala poat fi inlocuita in atelierele service in numai 20-30 de minute. Un timp destul de redus raportat la consecintele imediate ale rularii cu toba de esapament defectata.

Toba catalitica

Toba catalitica este un element fragil. Pentru a-si îndeplini bine rolul sau, trebuie ca aprinderea motorului sa fie bine reglata, iar filtrul de aer sa fie curat. O bujie defecta nedepistată la timp poate duce la supraincălzirea ceramicii care devine casanta si se sparge la primul soc mecanic.

Daca lovesti partea inferioara a matocicletei din greseala, incercand sa urci un trotuar inalt sau sa parasesti o groapa, vei lovi cu siguranta si toba catalitica. De asemenea, pornirile si opririle repetate ale motorului reduc durata de viata a catalizatorului, deoarece acesta are nevoie de mai mult timp pentru a se incalzi la o temperatura optima, necesara reactiilor de reducere.

O toba catalitica are, asadar, o durata de viata garantata de sapte – opt ani sau cel putin 100.000 kilometri rulati. Dupa acest rulaj, catalizatorul din toba isi pierde capacitatea de reducere a noxelor amintite, adica se colmateaza si trebuie schimbat. Cand toba catalitica s-a colmatat si trebuie inlocuita, un specialist poate determina momentul inlocuirii dupa semnalele obtinute de la sonda Lambda.

In Romania, nu pot fi reciclate metalele rare din tobele catalitice, de aceea tobele colmatate se inlocuiesc si se trimit spre reciclare in alte tari europene occidentale, unde acesta problema este rezolvata, existând mai multe uzine cu aceasta destinatie.

Exista, in prezent, mai multe firme specializate care aduc din import intreg echipamentul de injectie necesar, precum si tobele catalitice pentru inlocuire. Acestea se desfac prin magazinelor reprezentantelor moto sau prin service-urile specializate pe marci ale dealerilor.

Garnitura esapament

Garnitura esapament are rol in etansarea corespunzatoare a gazelor evacuare si de a asigura ermetic toba de esapament. Etansarea necorespunzatoare gazelor de evacuare are ca rezultat imediat aparitia unor zgomote suparatoare, dar, mai mult decat atat, afectarea bunei functionari a motocicletei.

Un set de garnituri esapament acopera acel necesar de a etansa corect evacuarea gazelor provenite din arderea combustibilului.