Auto Moto

Reguli de abordare a conducerii preventive pe motocicleta

Una dintre cele mai placute modalitati de deplasare in zilele noastre a devenit motocicleta. Ea este folosita cu succes in deplasarile extraurbane, cat si in cele urbane care au menirea de a scurta din durata de deplasare, in coloane. Dimensiunile sale reduce comparativ cu autovehiculele iti ofera marele beneficiu de a te putea strecura printre masinile oprite la culoarea rosie a semaforului.

Conducerea preventiva presupune existenta unui sistem de frana bine pus la punct, pentru a nu-i expune riscurilor declansarii unor accidente nedorite si pe ceilalti participanti la trafic.  Este clar, in acest sens, ca un set nou de saboti frana va inlatura emotiile imposibilitatii de a struni la timp motocicleta. Alegeti oricand un kit reparatie etrier frana de la dealeri autorizati precum unimotors magazin online piese moto, accesorii si echipamente.

Cand te deplasezi pe strazile marilor orase cu motocicleta, un alt avantaj al alegerii acestei modalitati de transport il reprezinta oportunitatea crescuta de a gasi usor un loc de parcare.

De asemenea, cu ajutorul motocicletei ai optiunea reducerii costurilor aferente consumului de combustibil, deoarece pretul per kilometru este mai redus, datorita unui consum mai mic de carburant.

Conducerea unei motociclete se poate dovedi benefica si mediului inconjurator, deoarece gradul de poluare produs de catre vehiculele pe doua roti este mai mic decat in cazul autoturismelor.

Factori de risc atunci cand pilotezi motocicleta

Este bine cunoscut faptul ca motocicleta cu confera nicio protectie motociclistului. De asemenea, motocicleta intra foarte usor in derapaj din diferite cauze:

  • Viteza excesiva in viraje;
  • Pata de ulei pe asfalt ramasa in urma unui autovehicul defect;
  • Carosabil umed sau cu mazga;
  • Franare prea puternica;
  • Explozie la una din roti;
  • Noroi adus pe carosabil de catre utilajele agricole;
  • Pet de plastic aruncat pe sosea;
  • Animale care traverseaza strada;
  • Gropile de pe partea carosabila;
  • Frunzele care apar toamna pe carosabil.

Un alt factor de risc la care este supus motociclistul tine chiar de insasi constructia motocicletei. Dimensiunile ei fiind mai mici decat ale altor vehicule, este mai greu sesizabila de la distanta de catre ceilalti participanti la trafic.

In cazul vantului puternic, lipsa parbrizului si a caroseriei, motociclistul nu este protejat de caderea crengilor rupte din copaci sau alte obiecte desprinse de la sol care devin adevarate proiectile. Din aceeasi cauza, pietricelele desprinse din anvelopele autovehiculelor pot produce rani motociclistului.

Distanta de siguranta si spatiul de franare

In cazul deplasarilor cu motocicleta trebuie sa tii comt de distanta de siguramta, atat in cazul deplasarii in spatele unor autovehicule, in cazul deplasarilor si a franarilor de urgenta. Aceasta distanta se calculeaza mereu in functie de spatiul necesar opririi motocicletei in siguranta.

Nu trebuie sa neglijezi nici faptul ca spatiul de oprire este direct influentat de aderenta si de suprafata de contact dintre anvelope si carosabil. In general, o motocicleta necesita un spatiu de franare mai mare decat in cazul unui autoturism, din cauza faptului ca franarea se realizeaza doar pe doua roti. Un set de saboti frana neexpus uzurii diminueaza distanta de franare.