Diverse

In Romania banii pentru consolidarea clădirilor in caz de cutremur rămân necheltuiți

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, spune că toate muncipalitățile, inclusiv Bucureștiul, au la dispoziție fonduri europene pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, dar că aceștia rămân necheltuiți an de an.

„S-a inventat un concept care se cheamă capacitate administrativă. Eu l-aș înlocui cu indolență. Este vorba despre indolența unor oameni din administrație care nu pregătesc temeinic proiectele pentru a putea să purceadă la consolidarea antiseismică a clădirilor”, a spus Greblă. „În ultimii 15 ani, niciun municipiu nu poate să spună – mai ales municipiul București – că nu a avut bani pentru reabilitarea clădirilor. An de an, fonduri de la Ministerul Dezvoltării, fonduri europene rămân neconsumate pentru că nu suntem în stare să muncim pentru a realiza proiecte pentru consolidarea antiseismică și a le pune în practică. Cred că anul trecut, câteva clădiri pe care le numeri pe degetele de la o singură mână au fost consolidate”, a mai spus prefectul Toni Greblă

„Acum este momentul, acum avem și fondurile necesare, acum este și emoția publică generată de cumplita tragedie care s-a abătut asupra poporului turc și a poporului sirian. Din această cauză ar trebui ca și acest eveniment să ne trezească la realitate cu privire la faptul că este necesar să consolidăm clădirile vechi ale Bucureștiului”