Auto Moto

Ce marci de scutere sunt disponibile pentru programul Rabla Moto?

In editia din acest an a Programului Rabla Moto, dealerii inscrisi până în prezent sunt reprezentaţi ai mărcilor Aprilia, BMW, Ducati, Honda, Itlajet, Moto Guzzi, Piaggio, Royal Enfield, SYM, Suzuki, Ural, Vespa şi, în curând, urmează să fie aprobată Yamaha.

Asadar. un număr de 12 mărci de motociclete şi scutere sunt disponibile în Programul „Rabla” 2020, iar doritorii pot beneficia de o reducere de până la 7.000 lei pentru achiziţia de motociclete sau scutere noi, cu motor termic sau electric.

Ce inseamna programul Rabla Moto?

Programul „Rabla Moto” va permite acordarea unei finanţări de 3.500 lei pentru achiziţia de motociclete şi scutere cu cilindree mai mare de 125 cmc şi cu emisii de CO2 mai mici de 125 g/km, dacă se casează o maşină mai veche de opt ani. Încă nu este posibilă casarea unei motociclete vechi pentru a accesa acest program.

Totodată, prin Programul „Rabla Moto Plus” va fi posibilă acordarea unei finanţări de 3.500 lei pentru achiziţia de motocicluri electrice cu motor electric având o putere nominală de maxim 4KW şi o viteză maximă constructiv mai mare de 45 km/oră. Pentru acest program nu este necesară casarea unei rable.

Datele oficiale arată că, în 2019, din peste nouă milioane de vehicule înmatriculate în România, doar 150.000 erau motocicluri, iar dintre acestea 106.000 aveau peste 12 ani vechime, în timp ce doar 12.000 erau mai noi de patru ani.

In anul 2019, piaţa moto din România a crescut cu 40%, unul dintre cele mai mari salturi din Uniunea Europeană (UE), însă ţara noastră are unul dintre cele mai mici parcuri de motociclete şi scutere din Europa.

Avantajele programului

RABLA Moto 2021 poate aduce un avantaj de 11 000 lei la achizitia unei motociclete / scuter electric nou. Pentru ca cererea pentru vehicule electrice pe doua roti este din ce in ce mai mare, autoritatile au acordat mai multa atentie in acest an, alocand sume considerabile pentru reinnoirea parcului auto si moto din Romania.

Valoarea ecotichetul pentru scutere și motociclete electrice este de 5.500 lei. Cine dorește să achiziționeze o motocicletă electrică și predă o mașină uzată, este posibil să cumuleze ecotichetul cu prima de casare în valoare de 5.500 lei. Astfel, la achiziția unui scuter sau motociclete electrice se poate accesa o finanțare de 11.000lei. In plus, avand o motocicleta sau un scuter nou, faci economii substantiale la piesele de scuter, indiferent de marca scuterului pe care il detii, gen piese Piaggio.

Cum sa procedezi?

Intai, alegi motocicleta sau scuterul care iti place cel mai mult si apoi ai grija sa verifici daca acesta se incadreaza in conditiile impuse de catre ghidul de finantare, si anume:

  • este omologat la una dintre categoriile L3e sau L4e;
  • are o putere nominala mai mare de 4kW;
  • are o viteza maxima constructiva mai mare de 45km/h.

Al doilea pas ar fi sa faci o vizita la dealerul marcii moto sau al scuterului alese si sa te asiguri ca acesta este inscris in program, daca poate livra modelul ales si daca sunt respectate conditiile impuse de catre ghidul de finantare.

Pentru piese originale: piese Piaggio de la scuter-mania dealer autorizat

Urmatorul pas ar fi inscrierea in program a dosarului electronic. Pentru aceasta, dealerul ales introduce in aplicatia web a programului urmatoarele informatii:

  • datele personale;
  • data si numarul “Certificatului de atestare fiscala”

Verifica ca datele sa fie introduse corect. Dupa validare, orice modificare este greu de facut.

In termen de 240 de zile de la emiterea notei de inscriere, dealerul trebuie sa inscrie in dosarul electronic din aplicatie AFM urmatoarele date:

  • datele de indentificare ale scuterului/ale motocicicletei noi;
  • data si numarul contractului de leasing, daca este cazul, perioada si denumirea finantaorului;
  • data si numarul facturii de achizitie;
  • data si modalitatea de plata a facturii de achizitie.

Livrarea scuterului sau a motocicletei alese de face abia dupa validarea incasarii platii tale.