Afaceri

Singer, prima multinationala din istorie. Cat costa o masina de cusut Singer acum 165 de ani

Mașina de cusut Singer, una dintre cele mai populare din lume și din istorie, a apărut în 1851, fiind mai puțin o invenție, cât un „plagiat” sau, ca să fim drepți, o îmbunătățire a unui model deja existent, creat de Elias Howe. Howe a perfecționat, la rândul său, patentul lui Walter Hunt. „Plagiatorul” se numea Isaac Meritt Singer.

 

Dacă la Howe, acul mașinii de cusut se mișca de la stânga la dreapta, Singer a patentat mișcarea de du-te, vino sus-jos. Mișcarea acului era imprimată de o pedală, acționată cu piciorul, față de manivela modelului lui Howe. Cei doi au fost protagoniștii unui proces la acea dată, întrucât Howe considera că Singer i-a plagiat invenția. În ciuda faptului că Singer a făcut un model mai bun, Howe a câștigat procesul, câștigând sume importante de bani din vânzarea mașinilor de cusut ale lui Singer.

 

Cu toate acestea, în ciuda despăgubirilor plătite, pentru Isaac Singer a fost lovitura vieții. În doar doi ani, din 1851 până în 1853, compania recent înființată de acesta împreună cu Edward C. Clark, un avocat din New York, Singer Sewing Machine a devenit cea mai mare companie nord-americană din domeniul producției și comercializării mașinilor de cusut.


Edward_Clark


În 1853, mașina de cusut Singer era atât de apreciată încât se vindea cu 100 de dolari, echivalentul a peste 3000 de euro la valoarea de azi a banilor. Compania își schimbă apoi numele în Singer Manufacturing Company și, după alți doi ani, devine lider mondial în domeniul producției și comercializării mașinilor de cusut. Expansiunea sa mondială a început după ce mașinile de cusut Singer au primit marele premiu la Târgul Internațional de la Paris. Într-un fel, se poate spune că Singer a fost prima companie cu adevărat multinațională.


emag.ro singer smart II masini de cusut
emag.ro singer smart II masini de cusut

În 1856 se deschide prima filială internațională a companiei Singer, la Glasgow. Peste doi ani, se extinde cu o fabrică și în Brazilia. În 1861, pentru prima dată, mașina de cusut Singer s-a vândut mai bine pe plan mondial decât în SUA. Urmează fabrici noi deschise în Germania (1863) și Anglia (1867). Compania continuă expansiunea, chiar și după moartea lui Isaac Singer, în 1875.

 

În prezent, Singer are mai multă concurență pe piața producției și comercializării de mașini de cusut, dar rămâne în continuare un etalon în domeniu. Mașina de cusut Singer este printre cele mai apreciate, iar brandul este o garanție a calității și fiabilității.