Casa si gradina

Cum sa alegi noptiera din dormitor

De nelipsit din orice dormitor, noptiera, cum este numit spațiul de depozitare situat lângă pat, servește de multe ori dublu, sau chiar triplu scop. De la cel funcțional, pentru esențialele toaletei de seară, la cel decorativ, iată care sunt criteriile de care ar trebui să ții cont în alegerea unei noptiere pentru dormitorul tău:

 

1.      Utilitate

 

Care este scopul ei? O noptiera poate fi folosită strict ca spațiu de depozitare sau poate fi mult mai mult de atât.

 

Care sunt obiectele pe care trebuie să le conțină o noptieră? E vorba doar de telefon, bijuterii și un pahar cu apă, sau acestora li se adaugă câteva cărți, un laptop, iPad, lampă pentru citit etc.

 

În funcție de răspunsul la aceste întrebări, o noptieră poate fi de mici dimensiuni, cu puține sertare sau spații interne de depozitare, sau poate fi mai înaltă/lată, pentru a se ajusta numărului de obiecte pe care le deține.

 

2.      Design

 

La fel cum scaunele se aleg în funcție de masă și mesele de cafea în funcție de canapea, la fel și o noptieră se alege în funcție de designul patului și, implicit, de designul întregului dormitor.

 

Integrarea unei noptiere în stilul și decorul existent se poate realiza în mai multe moduri. Fie cumperi tot mobilierul ca set, de la început, fie achiziționezi componente care se asortează în funcție de: materialul din care sunt realizate, culorile și nuanțele din cameră, elementele de decor etc.

 

Tot aici intră și mențiunile de preț, direct legate de calitate, căci un pat sau o comodă de înaltă calitate, scumpă nu poate fi însoțită de o comodă ieftină, atât ca material, cât și ca preț.

 

Încearcă să alegi o noptieră care să completeze stilul dormitorului. Mergi pe aceleași materiale și culori și găsește o legătură cu restul pieselor de mobilier din cameră. Îndreaptă-te către covor, draperii sau perne decorative ca elemente comune de legătură între stiluri.

 

Pentru un element cu un plus de efect, poți alege o noptieră cu oglindă, ce poate fi plasată într-un colț mai întunecat, pentru a-l lumina. Totuși, ține cont de prețul mai elevat, în cazul în care decizi să cumperi mai mult de o noptieră pentru cameră.

 

3.      Formă

În alegerea unei noptiere trebuie luate în considerare aspecte precum înălțimea față de pat, ce va influența comoditatea cu care o vei utiliza, dispunerea spațiilor de stocare, a polițelor și dacă acestea îți ușurează sau nu viața.

 

Aceste spații de depozitare sunt cu adevărat importante în cazul dormitoarelor mici, unde fiecare centimetru de spațiu contează.

 

Totuși, pe cât de folositoare poate fi o noptieră, pe atât de mult poate fi și o soluție de compromis. Gândește-te cât de comod îți este să ai lângă pat un sertar în care să îți depozitezi lucrurile. Acum gândește-te cât de ușor va fi de umplut cu diferite lucruri inutile, pe care nu vrei să le păstrezi în exterior dar la care nu vrei să renunți.

 

O noptieră trebuie considerat un spațiu util de organizare, nu de simplă depozitare ascunsă. Din fericire, există o varietate de modele cu rafturi, sertare, polițe etc., care se adaptează nevoilor fiecăruia.

 

4.      Decorațiuni

 

Noptiera nu este completă fără decorațiuni. În funcție de stil poți alege între o mașina veche de scris, corali, flori, lămpi minimaliste, o vază sau un bol de sticlă, un ceas vintage sau fotografii.

 

Toate aceste elemente pot alunga monotonia din dormitor și adaugă un plus de interes unei noptiere de altfel simple. Cum alegi totusi noptiera ideala?

 

Desigur, poți alege ruta abstractă, ce utilizează obiecte vechi pe care le poți folosi ca noptiere: cufere, scări din lemn, butoaie, taburete, cutii, valize sau geamantane. Aranjate cu bun gust, acestea pot fi așezate lângă pat sau fixate în perete, în funcție de spațiul disponibil.