Dacă doriți să cunoașteți mai multe despre refacerea inedită a vieții urbane, a culturii și istoriei unui oraș distrus de violența celui de-al Doilea Război Mondial, atunci puteți alege bilete de avion spre Varșovia, capitala Poloniei. Din puținul rămas, poporul polonez a reconstruit total zona după arhitectura originală, păstrând farmecul clădirilor în stil baroc și al rețelei de străduțe labirintice.
Românii care aleg zboruri directe dus-întors București – Varșovia au posibilitatea de a descoperi noua vitalitate urbană a Varșoviei, care-și continuă drumul spre modernitate, extinzându-se cu noi cartiere bussines, clădiri zgârie-nori din sticlă, infrastructură de calitate și noi oportunități de relaxare și destindere spre partea riverană a Vistulei, râu ce scaldă țărmurile orașului.
Pentru că ne aflăm în secolul vitezei, Varșovia atrage ca și alte capitale europene, pe lângă cei 1,7 milioane de locuitori, alte sute de mii de oameni din diferite suburbii pentru locuri de muncă mai bine plătite și o calitate mai bună a vieții.
Turismul polonez se dezvoltă de la zi la zi, adaptându-și ofertele de prețuri pentru călătorii aeriene, prin construcţia de noi muzee atractive și lansarea de oportunități de petrecere a vacanțelor într-un mod cât mai captivant, în fiecare anotimp. Numărul de zboruri spre Varșovia, capitala Poloniei, a crescut constant în ultimii ani, astfel că, la sfârșitul anului 2016, s-a înregistrat un număr total de 12,8 milioane de pasageri pentru Aeroportul Internațional Frederic Chopin de la Okecie.
Deși este cel mai mare aeroport la nivel național, față de aeroporturile din alte capitale europene acesta este destul de mic, având, totuși, avantajul de a fi situat în interiorul orașului. Distanța dintre aeroportul Frederic Chopin și centrul orașului este de aproximativ 12 km.
Obiective turistice din Piața Vechiului Oraș
Principala atracție turistică a Varşoviei rămâne fără îndoială Centrul Vechi Istoric, renăscut ca pasărea Phoenix din ruinele în care a fost adus de distrugerile celui de-al doilea război mondial. Inclus pe lista Patrimoniului UNESCO încă din anul 1980, cartierul vechi al Varșoviei, impune respect și fascinează prin armonia lucrărilor arhitecturale realizate în jurul Pieții Centrale. Dacă v-aţi luat bilete de avion spre Varşovia, la capătului zborului puteți opta pentru o plimbare de acomodare prin Piața Vechiului Oraș, prilej cu care veți putea observa în partea sudică, fațada din cărămidă roșie a Castelului Regal, încadrată de turnuri pătrate.
În cadrul Palatului Regal se află amenajat un muzeu în care puteți aprecia frumusețile din Sala Tronului, Sala de Bal decorată cu oglinzi și candelabre de cristal, precum și Camera Cavalerului cu picturi murale impresionante. Zilnic, de marți până sâmbătă, se poate intra în cadrul acestuia pe baza unui bilet, duminica accesul fiind gratuit.
La un pas de Piața Orașului Vechi se află Catedrala Sfântul Ioan, construită în stil gotic, un important simbol al Varșoviei, pe care o puteți vizita liber, în orice zi a săptămânii. Dacă pășiți în interiorul bisericii catolice veți remarca bogăția ornamentală a arhitecturii naosului principal și spațioasele coridoare laterale.
Tot în Piața Orașului Vechi se află un complex unitar de trei căsuțe lipite și colorate diferit care atrage privirile în mod plăcut și care poate fi vizitat, acesta găzduind Muzeul de Istorie al Varșoviei. Puteți organiza, oricând, pe parcursul sejurului turistic o incursiune în cadrul acestuia pentru înțelegerea istoriei frământate a Varșoviei, cu excepția zilei de luni, când este închis. O după-amiază agreabilă în Grădinile Saxone După ce ați achiziționat biletele de avion spre Varșovia la prețuri rezonabile, vă puteți gândi să petreceți o după-amiază agreabilă în Parcul Grădinile Saxone. Este unul dintre cele mai vechi parcuri din Varșovia, construit în timpul regelui saxon August al II-lea, la începutul secolului al XVIII-lea, proiectul fiind inspirat după faimoasa grădină Versailles.
Ulterior, stilul amenajării Grădinii Saxone a fost schimbat cu un alt model de grădină de tip englezesc. În 1727 a devenit unul dintre primele parcuri din lume deschise publicului, dar în timpul ultimului război mondial, Palatul Saxon a fost distrus. În cadrul Parcului se găsește Monumentul Soldatului Necunoscut, un erou într-o bătălie din 1920. Lângă monument veți putea vedea o fântână proiectată de Henryk Marconi în 1855, statuete zvelte și băncuțe confortabile. O plimbare de-a lungul iazului este perfectă pentru relaxare, iar lebedele gingașe ce plutesc lin pe suprafața apei întregesc imaginea idilică a Grădinii Saxone.
Parcul este situat între stația de metrou Ratusz Arsenal și Świętokrzyska, la 10 minute de Piața Orașului Vechi. Acorduri muzicale la Muzeul Fryderyk Chopin Dacă vreți să intrați în armonia muzicală a tonurilor suave ale pieselor compozitorului Fryderyk Chopin, atunci puteți trăi o asemenea experiență fantastică la Muzeul Fryderyk Chopin, amenajat în cadrul Palatului Gnińskich din Okólnik. Muzeul dispune de colecții de manuscrise ce au aparținut compozitorului polonez, instrumente și obiecte personale, precum și sculpturi şi picturi importante.
În anul 2010, organizatorii muzeului au îmbunătățit conceptul de prezentare a vieții și operei muzicale a compozitorului Chopin, astfel încât aveți posibilitatea de a vă bucura de o experiență multisenzorială cu accent pus pe muzică. Camerele de prezentare au fost modernizate și personalizate pentru a putea percepe și trăi momente minunate din viața lui Chopin.
Palate și vile în Parcul Lazienki
Pentru cei care iubesc arta și vegetația, Parcul Lazienki, situat pe strada Ujazdów este cel mai mare parc din Varșovia (cu 76 de hectare) care reprezintă cel mai bine conceptul amenajării construcțiilor în zone verzi. În cadrul parcului puteți vizita mai multe clădiri istorice, situate lângă sau în apropierea lacului și a râului Lazienki:Palatul Lazienski, Teatrul Roman, vila Casa Albă, Palatul Myślewicki, Orangeria Veche și cea Nouă, Templul egiptean și Turnul de apă.
Dacă aveți timp puteți face o vizită la Palatul Lazienski (numit și Palatul de Apă), construit între anii 1683 – 1689, pe o insulă din cadrul parcului cu același nume, la care puteți ajunge traversând unul dintre cele două poduri care conectează palatul de parc.
Pășind în interiorul palatului, veți descoperi Sala Rotundă, proiectată de Domenico Merlini, care ocupă partea centrală a palatului și este decorată în stil neoclasic, cu marmură galbenă și albă. O altă încăpere largă este Camera lui Solomon, unde veţi găsi o serie de picturi expresive aparținând artistului Marcello Bacciarelli, realizate pentru Regele Stanisław Augustus în perioada anilor 1791-1793.
Lecții de istorie la Muzeul Insurecției
Pentru că este bine să învățăm mereu din lecțiile istoriei despre curajul și rezistența în fața regimurilor opresive, polonezii au creat un muzeu doar cu acest subiect, al revoltei față de nedreptate.
Dacă sunteți pasionați de istorie, atunci o vizită la Muzeul Insurecției din Varșovia va fi binevenită pentru a percepe profunzimea încercărilor prin care au trecut localnicii din Varșovia pe timpul ocupației nemțești. Muzeul Insurecției (cu o suprafață de peste 3.000 mp) a fost deschis publicului în anul 2004, fiind situat în zona Grzybowska, cartierul Wola, din Varșovia. Clădirea muzeului are trei etaje și colecții de aproximativ 1.000 de exponate, fotografii, documente istorice și cronici aranjate în ordine cronologică.
Pentru a înțelege mai bine subiectele expoziției, puteți urma traseul cronologic al evenimentelor. Istoria insurecției începe cu invazia nemților în toamna anului 1939, continuă cu timpul ocupației și finalul ei. Puteți viziona, la parterul clădirii, poveşti inspirate din viața reală, din perioada 1939-1945. Cel de-al doilea nivel al muzeului, prezintă o serie de obiecte privind viața religioasă și culturală a locuitorilor, livrarea proviziilor cu parașuta și spitalul insurecționiștilor.
Taine dezvăluite la Muzeul Științei Centrum Nauki Kopernik
Într-o altă zi puteți face o plimbare spre partea riverană a Varșoviei, admirând pitorescul zonei și continuând drumeția spre Muzeul Științei Centrum Nauki Kopernik, situat pe malurile Vistulei. Construcția impunătoare prin constructivismul abstract și minimalist are o suprafață de aproximativ 20.000 mp și include aproximativ 350 de exponate educative.
Așadar, puteți începe inițierea în tainele universului, din perioadele timpurii de dezvoltare umană și până la ultimele inovații din domeniul roboticii. Puteți alege singuri grupul tematic la care vreți să participați. De exemplu, v-ar putea interesa găsirea răspunsurilor pentru componentele comune ale undelor de apă, ale celor sonore sau ale celor luminoase.
Cu acest prilej, puteți efectua experimente pentru a înțelege practic fenomenele la un nivel mai complex. Participarea la grupurile tematice vă poate ajuta să descoperiți lucruri noi despre liniile câmpurilor magnetice: „nori magnetici”, „funky fluids” și „poduri magnetice”. Proiectele Centrului de Știință Nauki Kopernik vizează facilitarea accesului la știința modernă pentru orice persoană și orice vârstă.
Artă și lux la Palatul Regal Wilanów
La sfârșitul unui traseu de 10 km, pe Drumul Regal, care începe în Piața Orașului Vechi, ajungeți la Muzeul Palat Wilanów, realizat la cererea Regelui Ioan al III-lea. Palatul Regal Wilanów este situat in districtul Wilanów din Varşovia și a fost construit în perioada anilor 1677-1696. Odată ce ați ajuns în preajma castelului puteți remarca unele elemente de influență italiană și anumite concepte preluate din stilul arhitectural francez. Palatul Wilanów a fost unul dintre primele muzee din Polonia deschise în 1805.
Cea mai luminoasă și frumoasă cameră din castel este Sala Albă, cu șemineuri prețios lucrate, piese de mobilier de înaltă calitate și picturi pentru monarhii August II și August III. Una dintre sculpturile importante ale palatului Wilanów este statuia ecvestră a regelui Ioan al III-lea Sobieski, triumfător asupra turcilor, realizată în jurul anului 1693. Dacă tot aţi pregătit un bilet de avion până în capitala Poloniei, odată ajuns acolo merită să vizitați Galeria Picturilor din castel, evidențiată prin culoarea pereților în nuanțe de roz pastelat și picturi de tavan tip medalion cu figuri renascentiste și baroce.
Dacă vă plac locurile cu profunzime istorică și culturală, atunci puteți alege bilete de avion spre Varșovia pentru a descoperi frumusețea și spiritul inovativ polonez. Puteți alege să călătoriți în orice sezon şi să vă bucuraţi de schimbările de peisaj, în lunile de primăvară cu flori și parfum sau perioada de toamnă blajină, cu fructe, legume și grădini multicolore. Clima din Varșovia este de tip continental moderat cu ierni reci și veri calde.
Este impresionant faptul că orașul Varșovia se află într-un spațiu deschis, fără bariere naturale, dealuri sau munți. Acesta este situat pe un platou al Marii Câmpii Europene care se întinde de la Munții Urali (din Rusia) și până pe coasta Oceanului Atlantic (în regiunea franceză). Valea Varșoviei sau Mazovia-Podlasie este mărginită de râul Vistula, cel mai lung fluviu din Polonia. Avantajele acestei poziţii geografice se pot observa în calitatea aerului şi faptul că smogul este inexistent, zonele forestiere fiind bine reprezentate prin pădurea Kampinoska, parcuri naționale și grădini urbane.