Sanatate

Albirea dinților ca metoda de asigurare a sanatatii dentare

Albirea dinților este una dintre cele mai comune intervenții pe care pacienții le cer in cabinetele stomatologice, dorindu-și un zâmbet strălucitor, demn de invidie. Din acest motiv, există persoane care pot exagera cu acest tratament, punându-și în pericol sănătatea. Medicii stomatologi recomandă ca un tratamet de albire să se efectueze maxim o dată la 2-3 ani și să se aleagă o nuanță cât mai naturală. Deși substanțele folosite pentru albire nu dăunează structurii dinților, albirea frecventă, cu ședințe la mai puțin de 2 ani distanță poate produce hipersensibilitate dentară.

Pentru a putea discuta implicațiile albirii dinților, este necesar să stabilim întâi  cauzele care pot duce la îngălbenirea acestora : unul dintre cei mai importanți factori este cel genetic, care determină culoarea naturală a dinților.

Intervine apoi vârsta. Dinții se îngălbenesc odată cu înaintarea în vârstă din varii motive.

Un alt factor este fumatul, consumul de cafea și alcool. Acestea afectează smalțul dentar și în timp pot duce la sensibilitate dentară si probleme gingivale.

De asemenea, anumite afecțiuni hepatice pot influența culoarea dinților. Consumul de medicamente este un alt factor.

Dacă alegem să recurgem la un tratament de albire a dinților, este recomandat ca acesta să se realizeze în cabinetele stomatologice specilizate, unde vom fi sfătuiți de medicul nostru, pentru a putea avea parte de cel mai bun rezultat. De regula, albirea se realizează cu gel activat prin intermediul unui laser, având un rezultat imediat și de durată, datorită concentrației produsului. O ședință de albire dureză între 30 și 60 de minute, un timp scurt, dar costurile sunt pe măsura rezultatelor. Un tratament de  albire variază între 100 și 300 de euro.

Desigur, există kit-uri de albire dentară care se pot folosi in propria casă, pe o durată mai lungă de timp, 1 h pe zi, timp de mai multe zile, datorită concentrației mai reduse a gelului de albire. Acestea se găsesc în farmacii sau pe internet și costul lor variază. Este foarte important să ne consultăm cu medicul stomatolog înainte să începem un tratament de albire de orice fel. În urma unui control vom afla dacă se poate realiza în primul rând acest tratament, considerând faptul ca putem suferi de alte afectiuni dentare, care au prioritate în detrimentul tratamentului de albire a dinților.

Anumite persoane pot acuza de sensibilitate în urma unui tratament de albire a dinților, de aceea se recomandă evitarea consumului de alimente și băuturi foarte reci. Mai mult, în prima săptămână după albire trebuie evitate cafeaua, tutunul și alte substanțe care pot colora smalțul dinților.

Pentru ca efectul unui tratament de albire să persiste pe o perioadă lungă de timp, igiena trebuie efectuată corespunzător, prin periaj zilnic de 2-3 ori pe zi, folosirea aței dentare și controlul stomatologic de două ori pe an, pentru curățarea profesională a dinților.

Albirea dinților este contraindicată persoanelor care suferă deja de hipersensibilitate dentară și/sau de retracții gingivale, femeilor însărcinate, copiilor sub vârsta de 16 ani și persoanelor alergice la agentul de albire, hidrogenul peroxid.

Pentru mai multe informații despre acest subiect vă puteți adresa medicilor stomatologi de la cabinetul stomatologic Dentocalm (www.dentocalm.ro) care vă vor răspunde cu drag la orice fel de nelămurire.