Casa si gradina

Cum îți alegi chiuveta de bucătărie potrivită pentru casa ta

Pentru persoanele cărora le place să gătească și petrec mult timp în bucătărie, această cameră trebuie să fie pe gustul lor. De la mobilă până la electrocasnice, atunci când ne renovăm sau ne utilăm bucătăria, e bine să alegem totul în funcție de nevoile noastre, de buget și de calitatea produselor pe care le alegem. Aceste lucruri se aplică și pentru o chiuvetă bucătărie, aceasta putând fi aleasă ținând cont de mai multe aspecte.

Din punct de vedere al materialului din care este realizată chiuveta bucătărie, acestea pot fi din inox, ceramică, compozit, acril, rășină sintetică sau chiar granit.

Inox

Cele mai răspândite sunt chiuvetele din inox. Acestea sunt foarte rezistente, ușor de întreținut, iar finisajul lor lucios le conferă un aspect plăcut. Dacă optați pentru o chiuvetă bucătărie din inox de o calitate ridicată, este foarte probabil ca, întreținută corespunzător, să o puteți folosi pentru ani buni de-acum încolo. Acestea nu se zgârie ușor, nu se pătează de la calcar și nu se deformează. Le puteți găsi într-o varietate de forme și mărimi. Ca și preț,o chiuvetă bucătărie din inox este echilibrată. Cu siguranță puteți găsi una care să se încadreze în buget.

Ceramică sau fontă

Chiuveta bucătărie din ceramică sau fontă este elegantă. Se potrivește unui anumit tip de mobilier. Sunt destul de grele și trebuiesc montate cu simț de răspundere. De asemenea, trebuiesc întreținute foarte bine pentru că se pot păta. Sunt detul de fragile și se pot ciobi sau zgâria repede.

Compozit, granit sau marmură

Chiuvetele din compozit sunt la mare căutare. Au o rezistență crescută la șocuri,zgârieturi și temperaturi înalte de până la 280 de grade Celsius. De asemenea, se curăță ușor și nu sunt afectate de produsele chimice de curățare. Vin într-o gamă variată de culori, forme și mărimi și se pot monta sub blat, la nivelul blatului sau desupra sa. O chiuvetă bucătărie din compozit este mai scumpă decât o chiuvetă din inox, dar mai ieftină decât cele din granit sau marmură. Acestea din urmă sunt mai scumpe, dar sunt de efect. Sunt foarte rezistente și durabile.

Acril

Chiuvetele din acril au început să își facă loc pe piața din România datorită prețului mic pe care îl au. Sunt rezistente la pete, iar în caz de se zgârie poate fi șlefuită pentru a îndepăta urmele. O chiuvetă bucătărie din acril, în schimb, nu se comportă bine la temperaturi ridicate, mătuindu-se. Modelele noi de chiuvete vin cu proprietăți antimicrobiene.

De asemenea, puteți lua în considerare și chiuveta bucătărie din sticlă. Aceasta arată deosebit, dar sunt foarte fragile. Puteți opta pentru o astfel de chiuvetă în cazul în care nu spălați vasele, ci folosiți o mașină pentru acest lucru.