Casa si gradina

Despre manometre și la ce le folosim

Măsurarea presiunii se face prin analizarea unei forțe aplicate de către un fluid pe o anumită suprafață și se măsoară în unități de forță supra unități de suprfață. Instrumentele utilizate pentru măsurarea acesteia se numesc manometre.

Deși poate părea ceva complicat, ne întâlnim cu diferite tipuri de manometre în viața de zi cu zi. Manometrele au fost inventate de către Otto von Guericke în 1661, după ce acesta a inventat pompa de vid.

Termenul de manometre este, de obicei, utilizat atunci când ne referim la un instrument de măsurare a presiunii ce utilizază o coloană de lichid într-un tub a cărui capete sunt expuse la preisuni diferite. Coloana se va ridica sau va scădea până când greutatea sa (o forță aplicată detorită gravitației) va fi în echilibru cu diferența de presiune dintre cele două capete ale tubului (o forță aplicată datorită presiunii lichidului).

Cea mai simplă versiune a unui manometru o reprezintă un cilindru în formă de ”U”, umplut cu lichid pe jumătate. Unul din capetele cilindrului este conectat la regiunea de interes, iar celălalt capăt este supus presiunii de referință, ce poate fi presiunea atmosferică sau vid. Mercurul este de obicei folosit în fabricarea multor manometre datorită densității mari ce permite fabricarea unor manometre de dimensiuni mici.

Cea mai comună utilizare a unui manometru este aceea de măsurare a tensiunii arteriale. Un tensiometru mecanic folosește un manometru pentru a măsura presiunea arterială. Un tensiometru digital are un microprocesor care, cu ajutorul unui senzor de presiune, măsoară tensiunea. Cum inima este unul dintre organele vitale, este esențial să avem un tensiometru prin casă mai mereu pentru a ne putea consulta ocazional tensiunea arterială.

Un alt domeniu în care sunt utilizate manometrele este cel auto, atunci când vine vorba despre verificarea presiunii roților. Pentru a afla care este presiunea necesară roților mașinii este puteți consulta cartea mașinii, unde puteți găsi cele mai importante informații despre mașina dumeavoastră, dar și presiunea necesară a roților acesteia. Pentru a verifica presiunea roților este necesar să mergeți la o vulcanizare, dar dacă dețineți un manometru, puteți verifica și dumneavoastră presiunea roților. De aceea, achiziționarea unui manometru poate fi o idee bună, întrucât salvează timp și bani.

În cazul roților, de obicei, este recomandat să se conducă cu puțin mai mult aer în roți, deci cu o presiune ușor mai mare. Anvelopele noi pot păstra mai bine aerul față de anvelopele second-hand, deci este recomandat să le umflăm cu cel mult 0.1-0.3 bari mai mult. Dacă dețineți o mașină cu senzor de presiune a roților, atunci va trebui să umflați roțile exact atât cât cere mașina, întrucât riscați să se aprindă martorul din bord.

Manometrele sunt folosite împreună cu compresoarele, pompele, dar și pentru măsurarea presiunii ventilatoarelor, a rezistenței, vitezei vântului, presiunii cuptorului presiunii diferențiale a filtrului, pentru monitorizarea conținutului de gaz în aer în procesul de ardere.

Este cert că manometrele ne simplifică cu mult viața și sunt de mare ajutor în multe domenii, deși nu ne gândim activ la ele și la utilitatea pe care o au.