Casa si gradina

Cum funcționează o centrală pe lemne și ce trebuie să știi înainte de a achiziționa una

Dacă îți dorești să ai parte de condiții confortabile în mediul rural pentru încălzire, opțiunile sunt foarte limitate. Centralele pe lemne reprezintă principala soluție pe care o poți folosi pentru a obține confort termic într-un mod cât mai avantajos.


Popularitatea lor a crescut tot mai mult odată cu trecerea timpului, așa că astăzi folosirea unei centrale pe lemne reprezintă o alegere pe care merită să o ai și tu în vedere.

În cazul în care îți dorești să folosești o astfel de centrală dar ai vrea să afli mai multe detalii despre modul ei de funcționare înainte de a cumpăra una, articolul nostru îți va fi de ajutor. În rândurile următoare îți spunem cum funcționează o centrală pe lemne și care sunt criteriile pe care trebuie să le folosești pentru a face o alegere bună.

  • Cum funcționează centralele pe lemne?

Înainte de toate, să lămurim care este structura unei centrale pe lemne. Vom încerca să simplificăm cât mai mult descrierea ei, pentru a fi pe înțelesul tuturor.

Majoritatea centralelor pe lemne conțin o cameră de ardere, acolo unde este pus lemnul de foc. În timpul procesului de ardere a lemnului de foc, acesta produce căldură, energia termică fiind transferată către un agent termic care, cel mai adesea, este apa.

Apa este trimisă mai apoi prin conducte, ajungând în calorifere sau chiar în sistemul de încălzire în pardoseală, dacă există unul.

Trebuie să subliniem și faptul că există centrale pe lemne cu gazeificare. Acestea sunt apreciate pentru arderea lor eficientă și curată a lemnului de foc.

  • Cum alegi o centrală pe lemne

Există mai mulți factori de urmărit atunci când cumperi o centrală pe lemne. Pentru început, puterea și capacitatea centralei pe lemne reprezintă prioritatea ta principală.

Asigură-te că centrala pe care o alegi are o putere adecvată pentru a răspunde nevoilor tale de încălzire. Ține cont de dimensiunea casei, de izolație dar și de clima zonei în care locuiești.

Mai apoi, trebuie să ții cont și de eficiența energetică a centralei pe lemne pe care o cumperi. Aceasta face trimitere la cantitatea de căldură produsă în urma arderii unui plin de combustibil. Cu cât eficiența este mai înaltă, cu atât mai bine!

Îți mai recomandăm, de asemenea, să alegi o centrală ușor de montat. Cu cât există mai puține cerințe pentru montaj, cu atât mai multe motive pentru a alege centrala respectivă.

În final, costurile și accesibilitatea lemnului reprezintă detalii pe care trebuie să le urmărești. Lemnul de foc va trebui stocat în condiții adecvate, într-un mediu uscat și protejat de intemperii. Sunt detalii pe care puțini proprietari le urmăresc, însă au o importanță de necontestat.

Date fiind informațiile oferite în rândurile de mai sus, sperăm că te-am convins și pe tine că alegerea unei centrale pe lemne nu este o misiune prea simplă, pe care însă merită să o faci fără a sta prea mult pe gânduri.

Atât timp cât cumperi o centrală cu adevărat performantă, beneficiile nu vor întârzia să apară și te vor convinge că nu ai greșit atunci când ai ales să investești într-un astfel de sistem de încălzire.