Casa si gradina

Lanternă. Ce lumină să aleg: caldă, rece sau neutră?


Când foloseam o lanternă în trecut, mă uitam la fasciculul de lanternă și îmi părea întotdeauna alb. Era ceva la care nu m-am gândit niciodată. Odată ce am început să fac fotografii ca hobby, mi-am dat seama că lumina avea o bogăție și o varietate care nu mi-a fost evidentă până acum. De asemenea, am învățat cum caracteristicile care nu pot fi detectate cu ușurință cu ochiul uman pot avea de fapt impact mare. Iar atunci când alegi o lanternă, este foarte importantă temperatura luminii.


Atunci când folosești o lanternă, ai nevoie de stiluri diferite de lumină în condiții diferite. Fie că vrei o lumină mai caldă, fie că ai nevoie de un facicul intens, direct, mai degrabă decât o lumină difuză, lanternele diferă enorm. În rândurile care urmează îți vom explica filosofia temperaturii culorilor unei lanterne și pe care să o alegi, în funcție de ce ai nevoie.


Care temperatură a culorilor funcționează cel mai bine?


 

lanterna cu electrosoc si acumulator eMAG
lanterna cu electrosoc si acumulator eMAG

 

Atunci când iei o decizie de cumpărare, este mai bine să iei în considerare pentru ce vei folosi în principal lanterna și să selectezi una care se potrivește majorității nevoilor tale.

Alb cald

Lanternele albe calde sunt cu siguranță mai ușoare pentru ochi și corp decât alte temperaturi. Ele ajută la menținerea ciclurilor de somn și a vederii nocturne. Acestea creează un mediu calmant și sunt preferate noaptea.

Culorile roșiatice-portocaliu din gama alb-cald au o lungime de undă mai lungă. În general nu sunt la fel de strălucitoare ca cele cu nuanțe de albastru.

Lanterne albe calde au, de asemenea, mai puțină difuzie. Opiniile variază, dar se crede că luminile din acest spectru taie prin ceață și ploaie mai bine decât altele.

La ce sunt cele mai bune: campare, drumeții și pasionați de aer liber.


Alb rece

Nuanța albastră a becurilor alb rece ne face mai atenți. Acestea sunt cele mai strălucitoare lumini și sunt foarte bune pentru iluminarea spațiilor de lucru. Luminozitatea și intensitatea fac din aceste becuri o alegere bună pentru cei care au nevoie de lumină la distanță mai mare.

Becurile albe reci au o lungime de undă mai scurtă decât becurile albe calde. Se crede că sunt inferioare becurilor albe calde pe ceață și ploaie.

La ce sunt cele mai bune: faruri, lumini de lucru.


Alb neutru

Spectrul Neutral White este zona intermediară dintre alb rece și alb cald. O lanternă albă neutră oferă cea mai mare parte a luminozității unui bec alb rece, încorporând în același timp nuanțe mai plăcute. Aceste lanterne sunt mult mai ușoare pentru ochi decât albul rece.

Spectrul mai complet de alb neutru permite cea mai bună reproducere a culorilor. Pentru orice rol sau scop în care identificarea corectă a culorilor este crucială, aceasta este cea mai bună opțiune.

La ce sunt cele mai bune: reproducere precisă a culorilor, lumină generală de înaltă calitate.