IT si tehnologii

Cele mai populare surse PC

Dacă ești pasionat de configurări și asamblări de sisteme desktop PC știi deja cât de importante sunt sursele PC. Dar nu toată lumea știe. Cei care sunt la început sau cei care vor să-și asambleze pentru prima dată un calculator acordă, din păcate, mai puțină importanță decât e necesar sursei PC.

 

Este adevărat că toată lumea dorește să-și facă un calculator cât mai puternic dar cu costuri cât mai mici, dar nu trebuie pierdut din vedere curentul. Când vorbim de surse PC, ele sunt componentele care fac legătura cu exteriorul, ele transformă tensiunea alternativă de la rețeaua electrică în curent continuu. În prize avem 230 de volți, dar calculatorul a fost construit să folosească 12 V, 5 V, 3,3 V etc. Așadar, putem spune că o sursă de calculator este un dispozitiv care transformă 230 V ai prizei în tensiunile necesare pentru a rula în condiții optime un calculator. Dacă alegem surse PC de calitate, acestea pot ține chiar și 10 ani sau chiar mai mult de atât.

 

O sursă de calitate înseamnă și fiabilitate. În ultima vreme, s-au dezvoltat fel de fel de surse PC, cu foarte multe protecții, care protejează componentele din calculator, la fluctuațiile de tensiune. Atenție, însă, dacă aveți probleme mari cu electricitatea, trebuie să luați în calcul varianta unui stabilizator de tensiune sau a unui UPS.

 

Deși pentru unii e ceva banal, nu pentru toată lumea alegerea unei surse PC este cel mai ușor lucru. De aceea, eu recomand mereu o variantă foarte la îndemână pentru alegerea unei surse PC potrivite: review-urile altor utilizatori, direct pe paginile site-urilor care vând asemenea produse. Acestea sunt cele mai sincere păreri, pentru că sunt ale celor care au plătit banii și au încercat produsele ei înșiși, așa că părerile lor sunt avizate și neinfluențate de nimic altceva decât propria experiență.

 

De aceea, am încercat să văd care sunt cele mai bune surse PC, ghidându-mă după review-urile clienților eMAG. După numărul de review-uri, în primele cinci avem trei surse Inter-Tech și două nJoy! O să enumăr mai jos doar pe cele din top 3, dar tot acolo le puteți găsi și pe celelalte.

 

Top 3 cele mai populare surse PC pe site-ul eMAG:

 

  1. Sursa Inter-Tech SL-500A, 500W (LINK)

Cu 221 de review-uri la ora redactării acestui clasament, sursa Inter-Tech SL-500A pare cea mai populară sursă PC. E adevărat, aceasta este un model destul de vechi și a strâns cele peste 200 de păreri în circa opt ani.

 

Este o sursă format ATX, cu 3 conector SATA, 3 FDD și 2 HDD, printre altele.

 

Review-ul ales: ”O sursă excepțională pentru sisteme office și chiar și pentru sisteme cu performanțe peste medie. Am folosit în diverse sisteme din ultimii 3 ani mai mult de zece surse și nu am avut probleme cu niciuna. Toate sunt încă funcționale” (Bot Stefan-Romeo).

 

  1. Sursa nJoy Titan 600, 600W Real Power, PFC Activ, 80 Plus Bronze

De data aceasta, o sursă destinată clar gamerilor și sistemelor PC de gaming. O sursă format ATX 2.3, compatibilă atât cu AMD, cât și cu Intel, și cu un nivel de zgomot redus, de doar 21 dB. Are 155 de review-uri.

 

Review-ul ales: ”Sursă silențioasă, materiale de calitate, producătorul nu mi-e cunoscut. Sper să mă țină mult și bine. Înainte am avut un Spire de 500 W care m-a ținut 10 ani” (catacris2003)

 

  1. Sursa nJoy Titan 500, 500W Real Power, PFC Activ, 80 Plus Bronze

 

Practic aceeași sursă de pe locul 2, dar cu putere de doar 500 W, în loc de 600. Restul specificațiilor sunt identice. Are 109 review-uri.

 

Review-ul ales: ”Este o sursă excelentă și este făcută în România. Este silențioasă, materiale de calitate și la 175 de lei care îi cere cu certificare 80+ bronz și celelalte specificații eu nu am găsit”.