Casa si gradina

De ce n-ar trebui să lipsească din nicio gospodărie un compresor de aer

Dacă stai la casă, indiferent că e vorba de sat sau oraș, unul dintre cele mai versatile și mai utile lucruri din gospodăria ta ar trebui să fie un compresor de aer. Sunt atât de multe lucrurile la care poate fi utilizat acest aparat, încât pare greu de crezut că încă nu există în fiecare curte câte unul.

 

Compresorul de aer nu este o invenție recentă. De peste un secol este folosit acest aparat. Chiar dacă din punct de vedere al aspectului, compresoarele au evoluat în acest interval, principiul de funcționare a rămas același: transformarea energiei electrice în energie cinetică, prin creșterea presiunii unui gaz. Un compresor aer crește presiunea unui gaz (de cele mai multe ori aer) și diminuează progresiv volumul. Astfel, volumul aerului intră cu o anumită presiune atmosferică în compresor și iese cu o presiune superioară, de refulare. Raportul dintre presiunea finală și presiunea inițială a gazului comprimat trebuie să fie mai mic decât trei.

 

Am explicat principiul de funcționare al unui compresor aer, dar hai să vedem și care sunt utilizările sale practice. Spuneam că sunt o mulțime de lucruri din gospodărie la care poate fi folosit un compresor aer. Așa e. Hai să le enumerăm:

 

  1. Vopsit

 

Indiferent ce ai de vopsit prin curte, de la ziduri la garduri, dar și diverse obiecte cu forme neregulate, atașezi pistolul de vopsit cu aer comprimat la compresor și poți aplica apoi vopseaua rapid și uniform pe orice tip de suprafețe. Dacă te simți inspirat, poți folosi și aerograful în același mod.

 

  1. Tâmplărie

 

Vrei să construiești ceva, un gard, un foișor sau o căbănuță, sau doar să repari anumite obiecte din lemn, salvarea vine din nou de la compresor aer. Atașează pistolul sau capsatorul pneumatic la compresor și bați cuiele mult mai rapid. La fel, îl poți folosi pentru diverse tipuri de șuruburi sau să înlocuiești o daltă sau un șlefuitor de mână… Posibilitățile sunt nelimitate!

 

  1. Umflat roțile

 

Nu mai e nevoie să treci pe la benzinărie pentru a umfla și verifica presiunea în roți. Cu un compresor aer poți face asta și acasă. Nu doar la mașină. Poți umfla roțile bicicletelor, poți umfla o saltea de plajă, o minge etc. Orice obiect gomflabil, practic.

 

  1. Curățenie

 

Ai de curățat rapid curtea de frunze, rumeguș sau praf? Nimic mai simplu! Atașează compresorului un pistol de curățare cu aer și obții în cel mai scurt timp o curte curată. Poți curăța astfel și interiorul mașinii, dacă nu ai timp de un „interior” la spălătorie, după o vizită la mare, când ți se umple mașina cu nisip. Compresorului îi poți atașa și alte accesorii, cum ar fi unul pentru spălare sub presiune, pentru a spăla terasa sau curtea în profunzime oricând.

 

Puteti comanda simplu si rapid de la eMAG compresor aer la preturi mici. Evident, cele de mai sus sunt doar câteva din activitățile la care poți folosi un compresor aer. Pentru și mai multe utilizări, ai nevoie de câteva accesorii suplimentare. Multe scule cu acumulatori (polizoare, bormașini, fierăstraie) pot fi înlocuite cu versiunea lor pneumatică. În lipsa bateriei acestea devin și mai ușoare și, deci, mai ușor de manevrat.